EVDE VE TARLADA HAVUÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ

   Tohumlar geniş ve derin bir saksıya seyrekçe serpilir. Çıkan fideler tutulacak kadar büyüyünce 5 cm aralık verilerek seyreltilir. Havuç suyu sever. Tohumlar yılda bir kaç defa ekilebilir.

Tam da tohum ekme zamanı. Ancak tohumları ektiğinizde mayıs başına kadar korunaklı yerde çimlendirmelisiniz. Çimlendirme ortamı olarak pet bardaklara bir adet tohum gelecek şekilde domates biber, patlıcan, salatalık tohumlarınız ekiniz. Ekim ortamı olarak çiçekçilerde satılan tor yada funda toprağı kullanabilirsiniz. Tohumları bir cm dan daha derin olmayan bir çukurcuk açın ve oraya gömün üzerine 0,5-1 cm kadar toprak koyun ve sulayın. Tohumların çimlenme zamanları farklıdır. Domatesler en önce çimlenecektir (7 gün), biber ve patlıcan daha geç çimleneceklerdir

Havucun İdeal Ekim Zamanı: Toprak sıcaklığı yaklaşık 10 derece
Çimlenme Süresi: yaklaşık 2 hafta
Dikim Sıklığı: Sıra arası 20 cm. sıra üzeri 20cm.
Ekim Zamanı: Şubat ayından Temmuz ayına kadar
Hasat Zamanı: Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim

Havuç Ne zaman, Nasıl Ekilmelidir.
  • Ekim yapacağınız yerin toprağını belleyip, tırmık ile ince  hale getiriniz
  • Ekim yapmadan önce toprağın ne çok nemli ne de kurak olacak şekilde hazır olmasını sağlayınız, mutlaka hem rutubetli hem de kolaylıkla ufalanıp dağılabilir halde olmalıdır.
  • Havuç tohumlarınızı toprağa serptikten sonra üzerini yaklaşık 1 cm kadar ince bir kapak toprağı ile örtüp, sisleme şeklinde sulayın.
  • Havuç fideleri çıktıktan sonra önerilen dikim sıklığını sağlamak amacıyla fazlalık yapan bitkilerin en zayıflarını sökerek seyreltme yapılmalıdır.
  • Hasat dönemini daha geniş zamana yayabilmek için, mart ayından itibaren havuç tohumu ekimini 15'er gün ara ile kademeli olarak yapabilirsiniz.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *