EVDE VE TARLADA BEZELYE YETİŞTİRMEK
BEZELYE
Bezelye ılıman bölgelerde sonbaharda sert iklimlerde ilkbaharda ekilir.
Saksıya 3-4 tohum 1 cm. derinlikte batırılır. Çıkan fidelerden en kuvvetlisi bırakılır, diğerleri sökülür.Kış boyunca toprağı nemli tutulmalıdır. İlkbaharla beraber düzenli ve sıkça sulanır. Bodur cinsler istemez ama uzayan türlere çalılarla destek verilmelidir.
Bezelye serin iklim sebzesidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türüdür. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme göstermesine karşın sıcak ve kuru havalardan hoşlanmaz. Yetiştirilme dönemi süresince sıcaklığın donma noktasının üzerinde olması arzu edilir. Çimlenme döneminde topraktaki yüksek rutubet tohumun çürümesine neden olur.
Toprak sıcaklığı 7-8°C olduğunda tohum ekimi yapılır. Bezelye tohumu 2°Cde çimlense de, çimlenme çok yavaş olur. Gelişme döneminde yüksek sıcaklık ve uzun güneşlenmeden hoşlanmaz. Bu dönemde rutubet ve serin ortam ister. Gelişme döneminde toprak yüzeyine yatan bitkilerde mantar hastalıkları büyük zararlara yol açabilir.
GÜBRE İHTİYACI AZ
Bezelye gübreye neredeyse hiç ihtiyaç duymaz.
Toprağın gübre ihtiyacı varsa, sonbaharda toprak işleme sırasında gübreleme yapın. Ancak bezelye ekilecek toprağa çiftlik gübresi koymak önerilmez.
Tohum ekimi genellikle Şubat-Mart aylarında yapılır.
Bol ürün alabilmek için gün boyu güneş alan bir yere ekin. Gerçi gölge kalan bölgeler de fazla sorun yaratmaz.
2 HAFTADA ÇİMLENİR
Soğuk topraklarda geç filizlenen bir bitkidir. Toprak ısınınca ekerseniz ortalama 2 haftada çimlenme başlar.
Fidenin gelişmeye başladığı ilk hafta büyümesi çok yavaş olur. mutlaka çapalamak gerekir.
Çapayı yüzeysel yapın. Köklere zarar vermemeye dikkat edilmelidir.
Bezelye çiçek açmaya başlayana kadar düzenli sulayın. Daha sonra sulama miktarını azaltın. Sulamayı yağmurlama şeklinde yapın.
Erken bastıran sıcaklar çiçeklenmeyi durdurabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden sulamayı artırın.
İRİLEŞMEDEN TOPLAYIN
Tanelerin fazla büyümesine fırsat vermeden, özellikle sabah erken saatlerde toplayın. aksi halde bezelye sertleşir.
Bahçede bezelyenin yanına mısır, havuç, patlıcan, salatalık, turp, ıspanak, maydanoz ekilebilirsiniz.
Bezelyeyi soğan ve patatesin yanına ekmekten kaçınılmalıdır. Bir de aynı toprakta arka arkaya bezelye yetiştirmemek gerekir.
Bezelyenin kökleri toprak yüzeyine yakın olduğu için kolayca çürür ve parçalanır. Bu sebeple, bir sonraki ekilecek sebze için iyi bir ön bitkidir.